Dialyse-verpleegkundige schaatst 200 kilometer voor Fietslabyrint

29-01-2019
Een bevroren oog en twee bevroren oren had ze ervoor over. Dialyseverpleegkundige Jenny van het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem schaatste 200 kilometer bij een barre -18°C om geld in te zamelen voor een Fietslabyrint op haar dialyseafdeling. De virtuele fietstochten van Fietslabyrint maken het nierpatiënten gemakkelijker om te blijven bewegen. En dat is van levensbelang. Dankzij Jenny's sponsoractie komt de aanschaf een stuk dichterbij.

Schaatsen voor haar patiënten

Het was niet de eerste keer dat Jenny samen met vrienden de tocht schaatste op de Oostenrijkse Weissensee, maar de vrieskou maakte het dit jaar wel extra zwaar. Alleen thee en warme Isostar bevroren onderweg niet, al het eten dat ze bij zich had wel. Net als Jenny’s linkeroog en beide oren. Maar familie, vrienden en collega’s hadden voor € 2000,- gesponsord, dus die tocht werd sowieso uitgereden. In 9 uur en een kwartier. Voor een Fietslabyrint.

Ingrijpende ziekte

Een dag afzien, zodat haar patiënten kunnen bewegen. Voor Jenny blijkbaar geen moeilijke ruil. En dat snap je als je weet hoe ingrijpend dialyse is. Door hun ziekte zijn nierpatiënten vaker moe en hebben ze minder spierkracht, en hun behandeling kost ook nog eens enorm veel tijd. Gemiddeld drie keer per week moeten ze naar het ziekenhuis komen voor een dialyse van vier uur. Probeer onder die omstandigheden maar eens genoeg te bewegen.

Bewegen tijdens de dialyse

Juist voor de gezondheid van nierpatiënten is het van belang dat hun conditie op peil blijft. De oplossing lijkt dan om te bewegen tíjdens de dialyse. Patiënten voelen zich dan niet alleen fitter na de behandeling, het maakt de behandeling ook effectiever en helpt complicaties zoals botontkalking te voorkomen. Alleen hoe maak je bewegen tijdens de dialyse leuk genoeg om het vol te houden? Daar komt Fietslabyrint om de hoek kijken.

Virtueel fietsen

Fietslabyrint koppelt ontdekken aan bewegen. Vanuit de dialysestoel kunnen patiënten een fietstochtje maken door een stad of natuurgebied naar keuze. De fietstochten zijn interactief, dus je kunt zelf je route kiezen. En omdat er onderweg van alles te zien is, zijn de kilometers zo gemaakt. Als het Fietslabyrint er eenmaal staat, zullen de dialysepatiënten van Jenny zelfs een schaatsrit kunnen maken. Maar dan binnen, veilig en lekker warm.

Crowdfunding

Met de indrukwekkende sponsorrit van Jenny is het benodigde bedrag nog niet rond, maar komt een Fietslabyrint wel dichterbij. En eigenlijk willen ze er op de afdeling drie, zodat meerdere patiënten tegelijkertijd kunnen fietsen. Daarvoor is € 15.000 euro nodig. Voor wie de afdeling wil ondersteunen in de aanschaf: de crowdfundingactie loopt nog drie maanden.

Wilt u meer weten over de financiering van een Fietslabyrint? Of een Fietslabyrint gratis uitproberen op uw afdeling? Neem contact met ons op.
 
Follow us!
Ons Youtube kanaal
Volg ons op Facebook