Nieuw Fietslabyrint voor longpatiënten in Arnhem

24-01-2019
Sinds deze week kunnen longpatiënten van het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem gebruik gaan maken van Fietslabyrint. Voor bedlegerige patiënten is er een bedfiets met trapondersteuning aangeschaft. Sponsors, particuliere donateurs, de Vakgroep Longartsen Rijnstate en het Rijnstate Vriendenfonds hebben samen het daarvoor benodigde bedrag van € 15.000 bij elkaar gelegd. Het Fietslabyrint moet de patiënten in beweging houden tijdens hun verblijf in het ziekenhuis, want dat verbetert hun kansen op een snel herstel.

Behoud van conditie

Of het werkt? “Dat moeten we natuurlijk nog zien, want hij is net geplaatst, maar de eerste reacties zijn heel erg positief.” Longverpleegkundig specialist Els Fikkers heeft net aan de cameraploeg van RTV Arnhem verteld waarom Fietslabyrint is aangeschaft voor de afdeling. Veel patiënten op de longafdeling hebben een chronische longziekte en omdat die patiënten veel in bed liggen, raken ze snel hun conditie kwijt. Juist voor longpatiënten is het behoud van conditie heel belangrijk, ook om de kans op heropname te verkleinen.

Bedfiets met trapondersteuning

Nu kunnen patiënten liggend een rondje door Arnhem maken, zittend fietsen over de hei, of op de hometrainer een schaatstocht maken op natuurijs. Fietslabyrint maakt het gemakkelijker om te blijven bewegen, en dankzij de bedfiets met trapondersteuning kunnen patiënten al direct uit de intensive care met fietsen beginnen. De verwachting is dat patiënten dankzij de virtuele fietstochten met een betere algehele conditie naar huis zullen gaan. Los daarvan maakt het virtueel fietsen het verblijf in het ziekenhuis leuker en ook dat heeft een positief effect op het herstel van de patiënt.

Crowdfunding voor de Dialyseafdeling

Ondertussen wordt op de Dialyseafdeling van hetzelfde ziekenhuis hard gewerkt om het geld voor nog drie Fietslabyrinten bij elkaar te krijgen. Want ook voor dialysepatiënten is het belangrijk om te blijven bewegen en dat is lastig met alle uren die zij door het dialyseren in het ziekenhuis moeten doorbrengen. Met Fietslabyrint kunnen ze hun conditie op peil houden en fietsen tijdens de behandeling voorkomt bovendien beenkrampen. Via een crowdfundingactie is inmiddels de helft van het benodigde bedrag gedoneerd. Voor wie wil bijdragen: de actie loopt nog drie maanden.
 
Wilt u Fietslabyrint uitproberen op uw afdeling? Vraag dan een gratis proefopstelling aan.
 
Follow us!
Ons Youtube kanaal
Volg ons op Facebook