Kinderdijk (langs de molens)

Nederland

Kinderdijk (langs de molens) Kinderdijk is bekend om zijn 19 molens, die sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Het dorp Kinderdijk ligt op de plaats waar de rivieren de Noord en de Lek samenkomen. De molens zijn gebouwd rond 1740. Het zijn poldermolens die het water uit de laaggelegen polder omhoog pompen, met een hoogteverschil van rond de anderhalve meter. Het water komt eerst in een zogenaamd ‘boezemwater’ terecht en watert uiteindelijk af in de rivier de Lek.

De molens van Kinderdijk zijn bijna allemaal ‘grondzeilers’. Dit zijn windmolens die vanaf de grond door de molenaar van hun zeil worden voorzien. De wieken scheren door de gedrongen bouw van de molen laag over het erf.

Oorspronkelijk heet het dorp Elshout, over de herkomst van de naam Kinderdijk bestaan diverse verhalen. Één daarvan is dat na een grote watersnood in de vijftiende eeuw een wiegje met een baby erin kwam aandrijven. Het wiegje bleek in evenwicht gehouden te worden door een kat die zich ook in het wiegje verstopt had.

List-item Terug naar het overzicht

Mooiste spots van deze fietstocht

Statistieken

Beslissingspunten: 1
Eindpunten: 2
Kilometers: 3 km
Tijdsduur: 14 minuten
Soort: Met keuzes
Drukte: 1/3

Bekijk de beelden

Over Fietslabyrint

Rolstoel voor de Fietslabyrint opstelling
Fietslabyrint is een systeem waarmee mensen interactieve fietstochten maken door steden en natuurgebieden. Het beeldscherm waarop de fietsroutes worden getoond, is aangesloten op een hometrainer of andere bewegingstrainer. Stopt de fietser met trappen, dan stopt ook de fietsroute op het scherm. De beelden zijn levensecht en op kruispunten kiest de fietser zelf welke kant hij op wil.
Meer informatie over ons product

Locatie op de kaart